Matlista till din valp

Valpen är van att äta 3 ggr om dagen. Men tiderna får bli utifrån hur ert liv ser ut och vilka rutiner ni har för övrigt. Mattiderna styrs lite av hur dags valpen får sitt frukostmål.
Låt säga att måltid ett blir klockan 08, då blir andra målet cirka klockan 14-15 och tredje målet blir ca 20-21, eftersom det ska vara ungefär 6 timmar mellan målen, med variation så klart.

Det foder valpen har ätit här hos mig ska också vara hans/hennes foder under det första året. Och när du ger ett valpfoder till en växande valp så ska du inte blanda i någonting alls i maten. Allt innehåll är noga uträknat sinsemellan och börjar du blanda i olika saker rubbar du bara balansen i fodret.
Vid ettårsåldern är det lämpligt att byta till den varianten som heter Adult (vuxen).

Morgon: 2 ½ dl torr mängd foder, väl svällt i hett vatten. Kulorna ska vara
Genommjuka. Och om kulorna har sugit upp allt vatten du hällde på kan du
bara hälla på en skvätt innan du serverar så att det inte är för torrt.

Eftermiddag: Samma som ovan

Kväll: Samma som ovan

Mängden som jag har angivit här är den mängd valparna är uppe i nu vid 8 veckors ålder.
Ungefär när valpen fyller månad kan du öka lite i varje mål mat med ca ½ dl torr mängd.
Alltså lägger du på lite när valpen blir 3 månader. Och samma sak när den blir 4 månader, osv.

Då är du förmodligen uppe i 3 ½ -4 dl torr mängd per mål, när valpen är 6 månader.

Nu tar du bort ett av målen och ger enbart morgon och em/kväll och då blir det alltså 4 dl torr mängd på morgonen svällt i hett vatten och samma på em/kvällen.

Verkar det som om valpen klarar sig på detta och är i bra hull så fortsätter du så här upp till 8-9 månader. Därefter brukar det vara nödvändigt att öka ½ -1 dl per mål. Inte alltid men oftast. Håll koll på hull och kondition. Ingen valp ska vara varken för smal eller för tjock och är du osäker så kom gärna hit och visa den, så kan jag hjälpa dig.

Här är valparna vana vid en viss matprocedur och det kan vara klokt att fortsätta med den. Då känner valpen igen åtminstone en gammal rutin och dessutom får du in en del gratis träning tre gånger om dagen.

När fodret har svällt i vattnet och blivit mjukt och du tycker det är färdigt att servera tar du matskålen, visslar några signaler eller använder visselpipa och visslar två signaler, ropar valpens namn och ställer ner matskålen och säger varsågod.
Här blir visselsignalen en inkallningssignal som du sedan kan ha användning av resten av livet. Och du tränar in valpens namn så att den lär sig att komma när det används.