Lite tips och trix
När du får hem din valp är den nyvaccinerad mot valpsjuka, parvo, hepatit och kennelhosta. En vaccination gör att hela immunförsvaret påverkas och börjar jobba på att bygga upp immunitet mot de sjukdomar den är vaccinerad mot. Och under tiden som det sker, är immunförsvaret lite svagare och valpen har ett något förhöjd risk att bli smittad av diverse andra smittor den stöter på i det dagliga livet.
Det kan också ibland hända att valpen reagerar lite på vaccinationen. En del reagerar på att bli dåliga i magen. Absolut inte alla, men om det händer din valp så vet du vad det beror på och att det är övergående. En del kan bli lite röda i slemhinnorna i ögonen och ibland till och med lite rinniga i ögonen. Det här brukar ge sig efter ett par dagar. Men som sagt, det är inte säkert att du ser någon reaktion alls.
På grund av detta ska du vara lite försiktig den första tiden med att träffa alltför många andra hundar. Det är helt ok att träffa hundar som du känner och som du vet är friska och välskötta. Men dra inte iväg till någon hundrastgård eller ställen där det vimlar av hundar.
Förresten så är inte hundrastgårdar något bra ställe att vara på överhuvudtaget varken nu eller senare.
Håll lite koll på vad valpen stoppar i sig på era promenader. Dom har ju nämligen en förmåga att smaka på det mesta, både nyttigt och onyttigt.
När valpen är ca 12 veckor är det dags att förnya vaccinationen med samma som den fick vid 8 veckor. Det här kan du göra på vilken liten veterinärklinik som helst. Det är inga avancerade saker. Och gå hellre till en liten klinik där det inte cirkulerar så mycket sjuka hundar, än att ta dig till något av de större djursjukhusen, för smittans skull.
När denna vaccination är gjord behöver du inte fylla på igen förrän valpen är ca 12 månader. Därefter räcker vaccinationsskyddet ett par år framåt. Du behöver inte vaccinera varje år alltså.
MATLUSTEN kan ibland vara lite si och så när valpen flyttar från mig och sina syskon. Det är mycket som händer i valpens liv. Mycket nya intryck, mycket nya ljud och även nya rutiner mot vad den är van vid. Också själva matsituationen blir helt annorlunda. Nu ska valpen äta helt ensam utan något syskon bredvid, utan konkurrens.
Det här kan man bli orolig över som nybliven hundägare. Att valpen ska svälta, att den inte ska få i sig det den behöver osv. Men ingen valp svälter sig självmant, den äter så den klarar sig, men kanske inte hela mängden som står på matlistan.
Om du märker att det blir så här så gör du bara så att du minskar mängden mat i varje mål du gör iordning, tills du ser att portionerna är lagom stora för att valpen ska äta upp alltihop.
Så småningom när aptiten har kommit igång igen, så ökar du sakta upp till den mängd som den ska ha. Som hjälp att komma över detta efterliknar du matsituationerna här. Ut för morgonkiss och vakna till lite och bli pigg. När ni kommer in gör du iordning maten och låter den svälla ett tag. Och när det sedan, efter en kvart ungefär, är dags att servera, ser du till att det är lugnt omkring valpen. Att du inte springer runt och gör en massa andra saker som gör valpen nyfiken och vill följa med och titta på. Du visslar och ropar valpens namn och ställer ner matskålen och låter den äta tills den är klar.
Ingen mat ska stå framme längre än 10 minuter. Det valpen inte har ätit upp då, slänger du. Den ska inte lära sig att den kan välja när den har lust att äta. Maten blir fort dålig om den får stå framme, särskilt när det är sommar och varmt.
Du ska inte börja experimentera med maten och tro att du ska behöva köpa något annat foder eller att du måste lägga i godsaker i maten. Det kommer inte att bli bättre. Det enda resultat av detta blir en hund som vill ha ny sorts mat varannan dag och som garanterat kommer att bli dålig i magen av alla olika saker du lägger i. Valparna har ju ätit det här fodret sedan dom såg hundmat första gången, vid 3 veckors ålder. Så det är bara att stå på dig och vara envisare än hunden så löser sig allt så småningom.
Det här som jag har beskrivit nu, det händer ju absolut inte alla. Långt därifrån. Men händer det, så vet du hur du ska handskas med det.
Ett annat litet tips är att alltid ha lite GODIS i fickan. Det är mycket som ska läras in nu den första tiden och det går alltid snabbare om man förstärker berömmet med lite godis varje gång valpen har varit duktig och gjort något bra. T ex varje gång den kissar eller bajsar ute, på rätt ställe, beröm då lugnt efteråt och ge en lite godisbit så förstår valpen att den har gjort något bra.
Som godis använder du det vanliga torrfodret. Dom små kulorna är fullt tillräckliga för att förstärka berömmet. Och då riskerar du ingen dålig mage heller
KOPPELTRÄNING börjar du med från dag 1. Men bara väldigt enkelt och inga stora krav på att valpen ska gå fint i koppel. Du får bara vara glad om ni tar er framåt med koppel på de första dagarna. Mycket beröm och lugn så brukar det bara ta ett par dagar innan den har förstått det här med att sitta fast i ett koppel.
SIMMA och plaska i vatten älskar ju alla Labradorer. Och eftersom det är sommar nu kan du passa på att låta valpen få komma till en sjö där den kan få chansen att lära sig simma redan nu. Aldrig tvinga den, men göra det roligt och spännande.
Sedan är den en annan sak som jag aldrig kan varna för mycket om. Det här med att du INTE ska kasta bollar eller pinnar eller andra saker.
Det är ingen bra sysselsättning för en hund att stressas att springa efter diverse saker som du kastar åt den. Ska man träna apportering så får man gå en kurs i apportering och då är det en helt annan sak. Men att tro att man ska trötta ut en aktiv hund genom att den får springa och hämta kastade saker, då är man bara lat själv, som hundägare och det enda du kommer att få som resultat är en pinngalen eller bolltokig hund som aldrig kopplar av.
Dessutom är det totalt förkastligt för en valps växande leder att springa efter saker och göra volter och tvärstanna.
Däremot kan en valp få en massa leksaker, bollar och annat, som den kan sysselsätta sig med själv. En del valpar lär sig snabbt hur man tar upp en boll och släpper ner den så att den rullar, för att sedan gå och hämta den själv.
Detta brukar vara extra viktigt att prata om i familjer där det finns barn, eftersom det där med att kasta saker till hunden brukar vara en sysselsättning som barn tycker är roligt.
Inte heller ska du leka några KAMPLEKAR eller ha brottningsmatcher eller dragkamp med valpen eller den vuxna hunden.
Du och din valp ska sträva efter att få ett bra samarbete, där du är ledaren. Ni ska alltså inte leka lekar där valpen/hunden ska behöva kämpa och tro att han kan vinna över dig.
Vill du leka med din valp så är det hjärngympa som gäller. Gömma saker, lära den tricks, lägga godisspår osv
Mycket glädje med din valp önskar jag dig. Och stöter du på något problem så är det bara att du hör av dig så kan vi försöka lösa det tillsammans.